Tę politykę prywatności stworzyliśmy dla osób odwiedzających stronę internetową www.sendlab.pl (dalej „Strona Internetowa”).

Administratorem Twoich danych osobowych w związku z korzystaniem ze Strony Internetowej jest Sendlab sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie pod adresem al. 29 listopada 155c, 31-406 Kraków, NIP: 9452202942 (dalej „SendLab”). W przypadku subskrypcji newslettera, administratorem danych osobowych subskrybentów jest Freshmail sp. z o.o. z siedzibą w Krakowie pod adresem al. 29 listopada 155c, 31-406 Kraków, NIP: 9452202942.

We wszelkich sprawach związanych z przetwarzaniem danych osobowych przez Stronę Internetową, możesz kontaktować się z nami pod adresem: info@sendlab.pl.

Dla ułatwienia podzieliliśmy ten dokument na dwie części:

Przetwarzanie danych osobowych użytkowników Strony Internetowej

Pliki cookies i inne technologie

PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH UŻYTKOWNIKÓW STRONY INTERNETOWEJ

Jakie dane przetwarzamy i w jakich celach?

W związku z korzystaniem przez Ciebie ze Strony Internetowej możemy przetwarzać następujące Twoje dane w następujących celach:

Rodzaj danychCel przetwarzaniaPodstawa prawna
adres e-mail i inne dane osobowe, które podasz nam w formularzu zakupu Kursu (imię, nazwisko użytkownika kursu, nazwa firmy kupującego, adres i inne dane do faktury, adres IP)wykonanie umowy o zakup kursu online
zawarta pomiędzy SendLab a klientem umowa o świadczenie usług elektronicznych, a w przypadku, gdy klient podaje dane osobowe użytkownika kursu – prawnie uzasadniony interes SendLab wynikający z konieczności wykonania umowy o zakup kursu
adres e-mail – jeśli zapisujesz się na nasz newsletterprzesyłanie Ci regularnych informacji o charakterze marketingowym od FreshMailnasz prawnie uzasadniony interes związany z Twoim zapisem na newsletter
adres e-mail i inne dane osobowe (w tym treść korespondencji), które podasz nam w korespondencji, jeśli zdecydujesz się skontaktować z nami mailoworealizacja celów statutowych i świadczenie usług Stowarzyszenianasz prawnie uzasadniony interes związany z Twoim przystąpieniem do Stowarzyszenia i/lub umowa o świadczenie przez Stowarzyszenie danej usługi na Twoją rzecz

Podanie powyższych danych przez Ciebie nie jest obowiązkowe, jednak jest niezbędne do tego, by skontaktować się z Tobą mailowo i/lub telefonicznie w celu odpowiedzi na Twoje zapytanie, w celu przesyłania Ci newslettera i w celu ewentualnego świadczenia usług elektronicznych (kurs online) na Twoją rzecz.

Jak długo przetwarzamy dane?

Będziemy przetwarzać dane przez czas niezbędny do osiągnięcia celów wymienionych powyżej w tabeli, będziemy je następnie przechowywać odpowiednio zapisane i chronione przez taki okres czasu, przez jaki mogłaby powstać Nasza odpowiedzialność z tego tytułu. Po przedawnieniu się ewentualnych roszczeń, w zależności od każdego przypadku, przystąpimy do usunięcia danych osobowych.

Dane przetwarzane przez nas na cele przesyłania Ci newslettera przetwarzamy tak długo, jak długo nie wycofasz swojej subskrypcji. Możesz zrobić to zawsze, klikając odpowiedni do tego celu link zawarty w każdej naszej wiadomości lub pisząc do nas na adres: info@sendlab.pl.

Komu przekazujemy Twoje dane?

W naszej działalności korzystamy z usług innych współpracujących firm, dlatego Twoje dane mogą być przez nas udostępniane: operatorowi płatności, firmie księgowej, firmie dostarczającej nam program informatyczny ułatwiający obsługę klientów i projektów, hostingodawcy naszej poczty elektronicznej, firmom kurierskim lub pocztowym.

Jakie prawa przysługują Ci w związku z przetwarzaniem Twoich danych?

Zobowiązujemy się do poszanowania poufności Twoich danych osobowych oraz do zagwarantowania Ci możliwości wykonania swoich praw. Możesz wykonywać swoje prawa bez ponoszenia żadnych kosztów, wysyłając do nas wiadomość e-mail lub kontaktując się z nami w inny sposób.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem Twoich danych masz prawo do:

  • żądania od Nas dostępu do danych, które posiadamy odnośnie Twojej osoby;
  • sprostowania swoich danych;
  • usunięcia swoich danych, jeżeli nie będą już one potrzebne do celów, do których były przetwarzane, albo nie posiadamy innej podstawy prawnej do ich przetwarzania;
  • ograniczenia przetwarzania danych;
  • wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, jeżeli uważasz, że Twoje dane są przez Nas przetwarzane niezgodnie z prawem.

PLIKI COOKIES I INNE TECHNOLOGIE

Używamy plików cookies i innych, podobnych mechanizmów, aby poznać w jaki sposób użytkownicy korzystają z naszej Strony Internetowej oraz do celów marketingowych, w tym aby wyświetlać im reklamy w innych miejscach w Internecie.

Cookie to mały plik tekstowy, zapisywany przez witrynę internetową na Twoim komputerze, telefonie lub jakimkolwiek innym urządzeniu. Plik cookie zawiera dane na temat korzystania przez Ciebie z tej strony.

Domyślnie przeglądarki internetowe umożliwiają przechowywanie i dostęp przez cookies do Twojego urządzenia. Niektóre cookies są niezbędne do działania Strony Internetowej. W pozostałych przypadkach przy pierwszym wejściu na naszą Stronę Internetową prosimy Cię o wyrażenie zgody na instalację cookies.

W dowolnym momencie możesz zmienić ustawienia cookies poprzez wybór odpowiednich opcji tutaj albo poprzez zmianę ustawień przeglądarki. Zablokowanie przez Ciebie konkretnych plików cookies będzie uważane za odwołanie zgody i będzie oznaczało, że nie przetwarzamy już Twoich danych w tym zakresie. Więcej o blokowaniu cookies w przeglądarce możesz znaleźć na stronie http://www.youronlinechoices.com/pl/twojewybory.

Ewentualnie w celu zarządzania ustawieniami cookies, wybierz z listy poniżej przeglądarkę internetową, której używasz i postępuj zgodnie z instrukcjami:

  • Edge
  • Internet Explorer
  • Chrome
  • Safari
  • Firefox
  • Opera

Urządzenia mobilne:

  1. Android
  2. Safari (iOS)
  3. Windows Phone

Poniżej możesz przeczytać jakich dokładnie jakich cookies używamy i jakim firmom w związku z tym mogą być przekazywane Twoje dane.

Jakich cookies używamy?

1. Niezbędne cookies

  • Te cookies służą do prawidłowego działania strony. Niestety nie możesz ich wyłączyć, bo po wyłączeniu nasza strona po prostu nie będzie działać.
  • W tym zakresie używamy pliku rodoCookieSettings, który przechowuje Twoje ustawienia prywatności. Pokazuje twoją zgodę lub jej brak na uruchamianie poszczególnych rodzajów cookies na naszej stronie.
  • Inne niezbędne cookies na naszej Stronie Internetowej służą do jej poprawnego funkcjonowania, w tym do umożliwienia Ci logowania się do panelu kursowego oraz do zarządzania m.in. uruchamianiem innych narzędzi śledzących na które wyrazisz zgodę za pomocą Google Tag Managera.

2. Analizy statystyczne naszej Strony Internetowej

  • Korzystamy z narzędzi zbierających dane statystyczne, dzięki którym możemy zrozumieć jak użytkownicy korzystają z naszej Strony Internetowej. Dane, które otrzymujemy z tych narzędzi, nie dają nam informacji o konkretnej osobie i nie łączymy ich z innymi danymi, które nam podajesz.
  • Korzystamy z Google Analytics. Google może gromadzić na swoich serwerach dane pozyskane z plików cookies z różnych stron internetowych i korzysta z tych informacji w celu tworzenia raportów związanych z ruchem na stronach internetowych.
  • Informacje, jakie zbiera Google Analytics o użytkownikach, to np.: ile razy użytkownik odwiedza witrynę; data pierwszej i ostatniej wizyty; czas trwania odwiedzin; strona, z której użytkownik odwiedził witrynę; wyszukiwarka, której użytkownik używa; link, który został kliknięty; miejsce na świecie, z którego użytkownik uzyskuje dostęp, itp.
  • Używamy Google Analytics w ten sposób, by Twój adres IP był skracany przed przekazaniem dalej. Tylko w wyjątkowych przypadkach pełny adres IP jest przekazywany do serwera Google w USA i dopiero tam skracany. Zanonimizowany adres IP przetwarzany przez Google Analytics co do zasady nie jest łączony z innymi danymi Google.
  • Możesz zapobiec rejestrowaniu przez Google Analytics informacji pochodzących z Twojej przeglądarki, instalując specjalną wtyczkę znajdującą się tutaj. Dalsze szczegółowe informacje o działaniu Google Analytics możesz znaleźć tutaj.
  • Korzystamy z narzędzia HotJar, które rejestruje dane odnośnie zachowania użytkowników na Stronie Internetowej takie jak: nawigacja, przewijanie strony, ruch kursora, przybliżona lokalizacja, używane urządzenie, system operacyjny, rodzaj przeglądarki. Otrzymane w ten sposób dane przetwarzane są w sposób zbiorczy i zanonimizowany, w celu ulepszania przez nas sposobu działania Strony.
  • Więcej informacji na temat działania narzędzia Hotjar możesz znaleźć tutaj. Możesz zablokować mierzenie Twojej aktywności przez Hotjar korzystając linku tutaj.

3. Piksel konwersji Facebooka

  • Stosujemy tzw. „piksel konwersji Facebooka” w celu zarządzania reklamami na portalach Facebook i Instagram.
  • Za pomocą tego narzędzia serwis Facebook uzyskuje informację (przypisaną do Twojego profilu w tym serwisie) o tym, że odwiedziłeś naszą Stronę Internetową. Dzięki temu możemy zlecać na portalu Facebook i Instagram reklamy do tych osób, które były na Stronie Internetowej lub na poszczególnych jej podstronach (remarketing).
  • Następnie otrzymujemy od firmy Facebook jedynie dane statystyczne dotyczące skuteczności reklam (np. ile osób zobaczyło naszą reklamę, ile osób w nią kliknęło), bez odniesienia do konkretnych użytkowników.
  • Jeśli posiadasz konto w serwisie Facebook lub Instagram, zachęcamy Cię do przeczytania dalszych informacji o ochronie danych w tych serwisach: https://www.facebook.com/about/privacy/ oraz https://help.instagram.com/155833707900388 

4. Wtyczki społecznościowe

  • Filmy na Stronie Internetowej osadzane są za pomocą wtyczek z serwisu YouTube (serwis stanowiący własność firmy Google). Gdy odtwarzasz wideo na naszej Stronie, Google otrzymuje o tym informację z Twojej przeglądarki, nawet jeśli nie posiadasz profilu Google/YouTube albo nie jesteś akurat zalogowany. Jeśli wcześniej zalogowałeś się do serwisu Google, to usługodawca ten będzie mógł bezpośrednio przyporządkować odtworzenie wideo do Twojego profilu.
  • Jeśli chcesz zapobiec zbierania przez YouTube informacji o Twojej aktywności na naszej Stronie, możesz nie odtwarzać filmu lub musisz się wylogować z tego serwisu. Możesz również całkowicie uniemożliwić załadowanie na Stronie Internetowej wtyczek, poprzez wybór odpowiednich ustawień tutaj.
  • Więcej informacji o przetwarzaniu danych przez serwis YouTube możesz znaleźć tutaj.

5. Google Ads – reklama behawioralna i inne narzędzia Google

  • Google gromadzi na swoich serwerach dane pozyskane z umieszczania na Twoim urządzeniu plików cookies i korzysta z tych informacji w celu wyświetlania reklam na innych odwiedzanych przez Ciebie stronach. Dane te są zbierane na wszystkich stronach, na których zezwoliłeś na używanie cookies (w tym na naszej Stronie Internetowej), a także z reklam, w które kliknąłeś. Zazwyczaj pliki cookies pochodzące od Google wygasają po 3 miesiącach.
  • My jako reklamodawcy korzystający z usług Google nie mamy dostępu do danych z ciasteczek zapisanych na Twoim urządzeniu, ale możemy zlecać reklamy do wybranych przez nas odbiorców, np. do wszystkich osób, które odwiedziły naszą stronę www (lub jej konkretną podstronę) w ciągu ostatnich 7 dni.
  • Dane te stanowią dla nas jedynie materiał statystyczny, a reklamy zlecamy jedynie na podstawie zbiorczych kryteriów (do określonych grup docelowych, a nie do konkretnego użytkownika), a zatem dane z cookies nie są w żaden sposób łączone z innymi danymi, które nam podajesz.
  • Więcej o tym, w jaki sposób Google używa plików cookies do wyświetlania reklam i jak możesz zarządzać swoimi ustawieniami co do reklam, możesz przeczytać tutaj.

Podstawą prawną do używania przez nas cookies niezbędnych (wskazanych powyżej w pkt. 1) jest nasz prawnie uzasadniony interes, tj. prawo do prowadzenia Strony Internetowej wspierającej nasz biznes, oraz konieczność zachowania jej bezpieczeństwa. Podstawą prawną do używania przez nas pozostałych cookies jest Twoja zgoda.

W związku z przetwarzaniem przez Nas Twoich danych osobowych za pomocą plików cookies, w każdej chwili przysługują Ci prawa, o których piszemy powyżej.